Cabecera-blog1.jpg

Cortobert

Col·locació d’una placa a la casa natal d’Emili Darder

Avui ha estat un dia per a celebrar que s’ha fet una passa endavant en la normalització i la recuperació de la memòria històrica del passat franquista a la nostra ciutat.

MÉS per Palma ha aconseguit que l’Ajuntament de Palma hagi col·locat avui una placa identificativa a la casa natal d’Emili Darder, el darrer batle republicà de Palma que va morir afusellat per les tropes feixistes de Franco el 24 de febrer de 1937.

20130527_PlacaEmiliDarder_placa_web-300x207.jpg

El regidor Antoni Noguera i el director de la Fundació Emili Darder, Sylvia Pinel, han acudit al carrer Can Vallori número 12 per acompanyar a la família Darder en aquest acte tan especial i esperat. Els quatre néts del metge i batle Darder hi han estat presents així com també el membre més jove de la família.

L’acte ha consistit en la descoberta de la placa que podeu veure en la foto següent.

Només volem recordar que aquesta ha estat una iniciativa impulsada pel grup MÉS a l’Ajuntament de Palma el passat gener de 2012 amb motiu dels 75 anys de l’afusellament d’Emili Darder, i que cada any presentam propostes per seguir defensar la recuperació de la memòria històrica i col·lectiva d’aquesta ciutat i per tenir present sempre com a referent la figura de Darder. La propera reivindicació passa per reclamar el retorn a la Ciutat de la casa on va viure fins que va ser empresonat i assassinat l’any 37, un edifici que encara avui està ocupat per militars a la Porta des Camp.

20130527_PlacaEmiliDarder_decoberta1-300x243.jpg

Propostes de MÉS al plenari de maig

Aquí teniu l’enllaç a totes les propostes que presentarem al proper plenari de l’Ajuntament de Palma, del proper dijous 30 de maig a partir de les 10h. a Cort.

Per consultar el contingut de la proposició clicau sobre el títol.

Si teniu interès en intervenir en algun dels punts o voleu ampliar informació, posau-vos en contacte amb noltros i vos informarem (mes@palma.cat).

Abocador incontrolat de Sant Jordi. Denunciam, de nou, els aocadors il·legals i incontrolats de Ciutat, aquest cop a Sant Jordi. Per a més denúncies ens podeu fer arribar la informació a mes@palma.cat o al facebook.

Antiga Estació Autobusos, no al centre comercial. No volem un nou centre comercial a l’esplanada de l’antiga estació d’autobusos de Palma. No és una sortida a la crisi, ni tampoc una política econòmica ni urbanística que faci de Palma una ciutat més habitable.

Els animals de companyia al trasport urbà. Volem que es desenvolupi l’ordenança per a la inserció dels animals de companyia a la societat urbana, i que es faci amb la participaicó de les entitats animalistes.

Palma ciutat lliure de desnonaments. No volem que l’Ajuntament sigui còmplice dels desnonaments. Cort ha de desplegar totes les mesures necessàries per acabar amb aquesta xacra bancària. Aquesta proposta la fem conjuntament amb el PSOE.

Avortament, defensa del dret a la lliure decisió de les dones. De nou el PP vol canviar la llei per prohibir a les dones a decidir sobre el seu propi cos i la seva pròpia vida. No permetrem polítiques masclistes que facin recular drets de les dones. Aquesta proposta la fem conjuntament amb el PSOE.

Rectificació de la supressió de serveis a l’EMT. Les retallades arriben de nou a l’EMT: menys freqüències, més temps d’espera i menys autobusos a 14 línies. Ja n’hi ha prou! Volem un transport públic de qualitat per tothom!

Hospitalitat amb les persones immigrants a Palma. Rebutjam qualsevol mesura que suposi obstacles a la solidaritat amb les persones immigrant, Gallardón també vol criminalitzar la solidaritat, no ho podem permetre.

Pla de xoc contra l’atur juvenil. Proposam mesures per lluitar contra l’atur juvenil. El futur de Palma depen del nostre jovent, no el podem desterrar ni precaritzar! Joventut amb dignitat.

Pla d’equipaments comercials. 2.000 comerços han tancat a Palma els darrers anys. A la greu crisi econòmica, baixada del consum, i pujada de l’IVA, hem de sumar la gran amenaça de la construcció de noves grans superfícies comercials. Hem de racionalitzar i desenvolupar en seny la ciutat.

Indignació per la mort per tuberculosi d’Alpha Pam, ciutadà de les illes. Volem una sanitat pública universal, la targeta sanitària per tothom! I que es depurin responsabilitats per la vulneració de drets sanitaris!

Sobre la reforma de l’administració pública. Rebutjam la proposta del PP, ja que suposa una vulneració de l’autonomia local, les competències de l’Estatut i un nou intent de recentralització. Aquesta proposta la fem conjuntament amb el PSOE.

Nom dels carrers. No volem més noms franquistes als nostrs carrers o places. Demanam que es retolin tots els noms de carrers, places,…en català.

La defensa de l’espai no ocupable o contra l’abús de l’ocupació de la via pública. Defensam l’espai públic, el de totes i tots, que no pot ser monopolitzar per la’ctivitat privada i lucrativa. Cadires de rodes, cotxets de nins i persones grans amb gaito han de poder circular i poder seure a bancs.

Així mateix hem fet preguntes sobre varis temes que consideram importants:

Convivència sí, ocupació excessiva de terrasses NO!

La regidora Marisol Fernández presenta una proposició al ple d’aquest mes de maig per denunciar la excessiva i abusiva ocupació de l’espai públic que està permetent el PP a través de la concessió de llicències de terrasses.

Marisol Fernández recorda que la coalició està a favor de la convivència entre els ciutadans i els comerços per fomentar i augmentar l’ús i el gaudir de l’espai públic. Però amb el que no podem estar d’acord és amb l’abús i l’ocupació de l’espai que impedeixi una circulació normalitzada dels vianants.

Avui hem enviat un comunicat de premsa que podeu consultar a través de la web de la coalició: http://www.mespermallorca.net/palma/article/mes-per-palma-denuncia-l-abus-de

I algunes de les imatges que hem recollit d’arreu de Ciutat i que i·lustren perfectament aquesta ocupació excessiva de l’espai públic.

La Llotja i La Seu des d’un nou punt de vista

Aquest dissabte un centenar de persones van acudir a la Llotja per gaudir d’una de les visites guiades més esperades de Palma. La coalició MÉS per Palma va organitzar aquesta visita per descobrir el valor patrimonial de la recent restaurada Llojta de Palma de la mà de l’historiador Josep Francesc Borne. Aquesta ruta s’emmarca dins les visites organitzades per la coalició ecosobiranista amb l’objectiu d’evidenciar la necessitat de potenciar el trinomi Cultura, Economia i Turisme, i per tant aprofitar tots els elements patrimonials culturals de la nostra ciutat per oferir-los tant als visitants com als propis ciutadans de Palma.

Cans a la platja del Carnatge

A proposta de MÉS per Palma, el gener 2013 s’aprovà posar en marxa un projecte pilot perquè els cans puguin circular lliurement per algunes zones de bany del municipi de Palma. Així mateix es va aprovar que aquest projecte pilot es fes de forma consensuada amb associacions animalistes i associacions de veïns.

El 22 de maç 2013 s’aprova per decret el projecte pilot a tal efecte a la zona del Carnatge (Coll d’en Rebassa).

Aquí teniu el decret on es defineixen les condicions per a la circulació lliure de cans i les zones on es permesa, igualment aquí trobareu el plànol del Carnatge per visualitzar les zones de lliure circulació de cans.

Així anem avançant amb la garantia dels drets dels animals! Gràcies a les entitats animalistes per treballar conjuntament amb nosaltres per assolir objectius comuns.

Si voleu més informació podeu contactar amb nosaltres a mes@palma.cat o al 971225912.

MÉS presenta al plenari del 25 de juliol les següents iniciatives…

Logo_MÉSperPalma-011-150x150.jpg

Vos feim arribar les propostes que presentarem al proper plenari de l’Ajuntament de Palma, del proper dijous 25 de juliol a partir de les 10 hores a Cort.

Per consultar el contingut de la proposició clicau sobre el títol.

Si teniu interès en intervenir en algun dels punts o voleu ampliar informació, posau-vos en contacte amb noltros i vos informarem (mes@palma.cat).

Retirar llicència d’obertura de la Plaça de Toros per manca de seguretat. La coalició denuncia que la propietat de la plaça no s’ha responsabilitzat de redactar els informes de l’ITE obligatoris. Per tant, demanam que ho facin i que duguin a terme les obres de reparació necessàries per garantir la seguretat dels assistents a la plaça.

Estudiar les alternatives d’accés a El Molinar. Demanam que s’aturin les obres del nou accés que pretén destruir part de la darrera zona rural de El Molinar i el Consell de Mallorca a instàncies de l’Ajuntament de Palma estudiï les alternatives proposades per entitats veïnals i el GOB.

Projecte de rehabilitació Camp Redó. Insistim en la necessitat de recuperar el projecte de rehabilitació del barri al qual el PP ha renunciat. Volem evitar la condemna dels veïnats del Camp Redó a una progressiva degradació del barri. Si no, Cort s’arrisca a haver de tornar els doblers ingressats d’Europa, fins a 1’3 milions d’euros.

Declarar il·legítim part del deute municipal contret amb els bancs. Consideram que el mecanisme abusiu i pervers del sistema bancari s’ha de denunciar i l’Ajuntament ha declarar il·legítim el deute contret amb les entitats bancàries a través del Pla de pagament a Proveïdors, que suposa fins a 6 milions d’euros més anuals de deute públic.

Participació i debat obert per a l’Ordenança de Renous i Vibracions. Defensam un procés obert de participació i debat que permeti a la ciutadania entendre i assimilar quin seran els canvis de la nova proposta de Cort per a regular els renous a Ciutat.

Seguretat en els carrils bici. L’ocupació de terrasses a Palma està suposant també un problema per a aquells qui circulen amb la bicicleta pel carril bici de Ciutat, ja que en moltes ocasions es produeix una situació d’inseguretat. Reclamam que es delimitin molt clarament l’ocupació de les terrasses.

Pla de xoc per lluitar contra els abocaments il·legals. Presentam una proposta perquè Cort posi en marxa un pla de xoc de conscienciació ciutadana davant un atemptat mediambiental com són els abocaments il·legals. MÉS per Palma ha detectat fins a 35 abocadors en tot el terme municipal, i el que és més greu és que molts d’ells han estat netejats i poc després han reaparegut.

LGTB Pride: Igualtat, Cultura i Turisme. Apostam perquè se celebri a Palma, i en temporada baixa, una trobada LGTB internacional que tingui com a centre d’interès la cultura i la responsabilitat social.

Defensem la continuïtat de l’Orquestra Simfònica. Seguim reclamant que els gestors i les tres institucions que componen la fundació garanteixin la continuïtat de l’Orquestra i els llocs de treball del seus membres amb els mateixos nivells de qualitat que ara la caracteritzen.

Palma, la Ciutat dels Infants. Volem una ciutat a la mida dels nostres infants, que ells puguin opinar sobre quin tipus de ciutat volen, que pensem en una planificació urbana que s’adapti a les seves necessitats. Volem una ciutat per als infants.

Què ha passat amb les propostes de MÉS a Cort?

Al ple de l’Ajuntament de Palma celebrat el 27 de juny es varen debatre les propostes de MÉS per Palma. Aquí teniu els resultats del plenari. Com veureu, el PP es retracta amb les seves votacions i posicionaments. Hem d’invertir les prioritats i fer un gir a l’esquerra per retornar la dignitat a les persones i protegir la cultura i el medi ambient.

Gràcies a totes aquelles entitats i persones que vos implicau en allò públic i comunitari!

Si voleu més informació ens trobareu a mes@palma.cat o al 971225912.

A continuació vos contam quin resultat varen tenir les iniciatives que defensarem MES per Palma:

Mapa de renous: elaboració urgent de pla d’acció. Seguim insistint amb la necessitat d’un mapa de renous de Palma i el pla d’acció, mesures que el PP no vol posar en marxa. MÉS no desisteix, la salut pública i la reducció de la contaminació acústica és important per una ciutat MÉS habitable. Es REBUTJA amb els vots en contra del PP.

Combatre els abocadors incontrolats: Recollida de residus domèstics de gran volum als barris i pobles de Palma. Amb aquesta modalitat que proposam, cada zona tendria un dia-hora al mes per treure les deixalles als punts de recollida del barri. Això suposaria avançar cap un model més sostenible de gestió dels residus: reduiríem abocaments incontrolat, reciclaríem més, més recollida selectiva,… S’APROVA per unanimitat implantar un sistema pilot a diferents barris de Palma.

Canamunt: Local i Street art.Al barri de Canamunt hi ha diversos projectes veïnals comunitaris molt interessants a nivell social i cultural. L’Ajuntament no pot defugir de propostes i accions que fan més participatius, atractius i singulars els barris de Palma. El PP REBUTJA que Cort destini l’hotel d’entitats com a seu d’entitats del barri, Però S’APROVA per unanimitat el recolzament a l’Street Art i les seves activitats.

Mesures de xoc per als 80.956 aturats de Palma. És urgent i imprescindible actuar. El PP ha reconegut que moltes accions dirigides als aturats tenen manca de pressupost i no existeixen indicadors per avaluar els objectius de Palma Activa. Davant la passivitat i amb indignació, presentam mesures per millorar les polítiques d’ocupació. El PP REBUTJA les propostes per reduir el drama social de les persones aturades, així mostren les seves prioritats: la banca primer, les persones lo darrer.

Menjadors escolars. No es pot tolerar més aquesta situació. L’Ajuntament ha d’actuar urgentment per garantir el menjador escolar a totes les nines i nins. S’APROVA per unanimitat una proposta transaccional on, principalment Cort es compromet a garantir les tres menjades bàsiques dels infants de les famílies que no comptin amb els recursos necessaris. El Govern no ha pogut negar l’evidència de l’emergència social i, finalment, ha acceptat impulsar mesures en aquest sentit.

Palma LGTB: “Over the rainbow. Un recorregut per la igualtat”. És just i necessari que l’Ajuntament de Palma faci memòria històrica i reconegui l’activisme i la militància de les persones i entitats que han lluitat per la visibilització i els drets dels col·lectius LGTB. Demanam a Cort que reconegui aquesta tasca social. S’APROVA per unanimitat.

Campaments d’Estiu 2014. Després de 27 anys d’història, aquest serà el primer estiu sense campaments d’estiu organitzats per l’Ajuntament de Palma. Exigim a Cort que el 2014 es reprengui aquest programa. Es REBUTJA amb els vots del PP en contra. Evidentment n’hi ha que s’omplen la boca parlant de “la família”, però a l’hora de garantir programes per elles, voten en contra.

Retirada de la LOMCE. La Plataforma CRIDA demana la retirada de la LOMCE. Nosaltres hi estem d’acord. Demanam a Cort que assumeixi íntegrament el manifest de la Plataforma CRIDA i insti al Govern espanyol a retirar la LOMCE. Es REBUTJA “gràcies” al PP, la dreta tanca files i defensa aferrissadament Wert i les seves lleis retrògrades.

Pel dret a la vida dels animals: Sacrifici 0. Tots els animals tenen drets, i un dret indiscutible és el dret a la vida. L’Ajuntament de Palma ha de ser el garant dels drets dels animals, i impulsar programes i línies de treball per tal finalitat. demanam mesures per assolir l’objectiu de sacrifici 0. S’APROVA per unanimitat una transaccional on Cort ha d’impulsar mesures pel sacrifici 0 i evitar l’abandó d’animals consensuades amb entitats animalistes.

Inclusió Tramvia a la revisió del PGOU. Demanam incorporar el projecte de Tramvia entre el centre de la ciutat i la Platja de Palma al nou Pla General d’Ordenació Municipal. Consideram que la inversió en transport públic i sostenible és vital per la nostra ciutat. Es REBUTJA amb els vots en contra del PP.

El Pla Hidrològic prohibeix urbanitzar Ses Fontanelles. Els plànols que acompanyen el Pla Hidrològic, constaten que el projecte d’urbanització de Ses Fontanelles actual envaeix una part de la zona humida. Per tant, l’Ajuntament ha de declarar la impossibilitat de continuar el projecte, i per tant, no pot atorgar la preceptiva llicència d’obres per començar les obres d’urbanització. El PP ho REBUTJA, mostrant els seus interessos especulatius i de destrucció del territori natural de Ciutat.

Publicitat il·legal a les façanes i elements del mobiliari urbà de Palma. L’Ajuntament ha d’elaborar normativa pertinent (i fer complir l’existent) per evitar la publicitat invasiva a façanes i espais públics, com ara pantalles led, cartelleria immensa,… S’APROVA per unanimitat.

MÉS presenta al plenari del 27 de juny les següents iniciatives…

Vos feim arribar les propostes que presentarem al proper plenari de l’Ajuntament de Palma, del proper dijous 27 de juny a partir de les 10h. a Cort.

Per consultar el contingut de la proposició clicau sobre el títol.

Si teniu interès en intervenir en algun dels punts o voleu ampliar informació, posau-vos en contacte amb noltros i vos informarem (mes@palma.cat).

Inclusió Tramvia a la revisió del PGOU. Demanam incorporar el projecte de Tramvia entre el centre de la ciutat i la Platja de Palma al nou Pla General d’Ordenació Municipal. Consideram que la inversió en transport públic i sostenible és vital per la nostra ciutat.

El Pla Hidrològic prohibeix urbanitzar Ses Fontanelles. Els plànols que acompanyen el Pla Hidrològic, constaten que el projecte d’urbanització de Ses Fontanelles actual envaeix una part de la zona humida. Per tant, l’Ajuntament ha de declarar la impossibilitat de continuar el projecte, i per tant, no pot atorgar la preceptiva llicència d’obres per començar les obres d’urbanització.

Publicitat il·legal a les façanes i elements del mobiliari urbà de Palma. L’Ajuntament ha d’elaborar normativa pertinent (i fer complir l’existent) per evitar la publicitat invasiva a façanes i espais públics, com ara pantalles led, cartelleria inmensa,…

Mapa de renous: elaboració urgent de pla d’acció. Seguim insistint amb la necessitat d’un mapa de renous de Palma i el pla d’acció, mesures que el PP no vol possar en marxa. MÉS no desisteix, la salut pública i la reducció de la contaminació acústica és important per una ciutat MÉS habitable.

Combatre els abocadors incontrolats: Recollida de residus domèstics de gran volum als barris i pobles de Palma. Amb aquesta modalitat que proposam, cada zona tendria un dia-hora al mes per treure les deixalles als punts de recollida del barri. Això suposaria avançar cap un model més sostenible de gestió dels residus: reduiríem abocaments incontrolat, reciclaríem més, més recollida selectiva,…

Canamunt: Local i Street art. Al barri de Canamunt hi ha diversos projectes veïnals comunitaris molt interessants a nivell social i cultural. L’Ajuntament no pot defugir de propostes i accions que fan més participatius, atractius i singulars els barris de Palma. Així demanam que Cort destini l’hotel d’entitats com a seu d’entitats del barri, i que recolzi la declaració de Canamunt a favor de l’Street Art i les seves activitats,

Mesures de xoc per als 80.956 aturats de Palma. És urgent i imprescindible actuar. El PP ha reconegut que moltes accions dirigides als aturats tenen manca de pressupost i no existeixen indicadors per avaluar els objectius de Palma Activa. Davant la passivitat i amb indignació, presentam mesures per millorar les polítiques d’ocupació.

Menjadors escolars. No es pot tolerar més aquesta situació. L’Ajuntament ha d’actuar urgentment per garantir el menjador escolar a totes les nines i nins.

Palma LGTB: “Over the rainbow. Un recorregut per la igualtat”. És just i necessari que l’Ajuntament de Palma faci memòria històrica i reconegui l’activisme i la militància de les persones i entitats que han lluitat per la visibilització i els drets dels col·lectius LGTB. Demanam a Cort que reconegui aquesta tasca social.

Campaments d’Estiu 2014. Després de 27 anys d’història, aquest serà el primer estiu sense campaments d’estiu organitzats per l’Ajuntament de Palma.Exigim a Cort que el 2014 es reprengui aquest programa.

Retirada de la LOMCE. La Plataforma CRIDA demana la retirada de la LOMCE. Nosaltres hi estem d’acord. Demanam a Cort que assumeixi íntegrament el manifest de la Plataforma CRIDA i insti al Govern espanyol a retirar la LOMCE.

Pel dret a la vida dels animals: Sacrifici 0. Tots els animals tenen drets, i un dret indiscutible és el dret a la vida. L’Ajuntament de Palmaha de ser el garant dels drets dels animals, i impulsar programes i línies de treball per tal finalitat. demanam mesures per assolir l’objectiu de sacrifici 0.

Incompliment de les ajudes per als menjadors escolars

El regidor Antoni Noguera mostra un cop més la seva indignació davant possibles casos de malnutrició a les escoles de Palma i alerta que el Govern i l’Ajuntament són els responsables de garantir que totes les famílies tenen accés a les ajudes per als menjadors escolars. Per aquest motiu, MÉS per Palma ha registrat una proposició en aquest sentit per ser debatuda en el plenari d’aquest mes de juny, previst per al dia 27. A continuació podeu consultar-ne el contingut:

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

La coalició MÉS per Palma ha presentat diverses proposicions a Cort per tal de solucionar el greu problema generat pel Govern en els menjadors escolars arran de l’incompliment del pagament i el retard de les convocatòries de les subvencions dels menjadors dins el termini normalitzat.

Molts de nins no poden assistir als menjadors perquè les famílies no poden fer front al pagament per avançat del servei de menjador degut a les dificultats econòmiques que han d’afrontar moltes famílies arreu de les illes, però sobretot a Palma. Aquesta és una de les conseqüències directes de l’actual crisi econòmica i un problema molt greu que pateixen moltes famílies de Palma.

Volem recordar que la FAPA ja ha denunciat que les famílies estan en situacions extremes i que hi ha nins que o queden a menjador o malmengen. En aquest sentit, la davallada d’usuaris dels menjadors provoca que n’hi hagi alguns que estiguin a punt de tancar perquè no són rendibles. Aquest fet provoca que les famílies que compten amb els menjadors com a eina social eficaç per fomentar la igualtat i facilitar la conciliació laboral i familiar es veuen greument perjudicades.

Els responsables de la Conselleria d’Educació del Govern de les Illes Balears han demostrat la seva incapacitat, han mirat cap a una altra banda i no han prioritzat l’alimentació dels nins i nines de les nostres escoles públiques. Un ridícul esperpèntic que posa en risc els infants de la nostra ciutat.

NO ES POT TOLERAR MÉS AQUESTA SITUACIÓ: L’AJUNTAMENT DE PALMA HA D’ACTUAR DE FORMA URGENT DE CARA AL CURS 2013-2014 PER FACILITAR I ASSEGURAR A LES FAMÍLIES AMB MENYS RECURSOS L’ASSISTÈNCIA DELS NINS I NINES AL MENJADOR

PROPOSICIÓ D’ACORD

  1. L’Ajuntament de Palma insta al Govern de les Illes Balears a convocar a principis de setembre les beques de menjador del corresponent curs actual i les del curs 2013/14.
  1. L’Ajuntament de Palma garantirà l’assistència als menjadors escolars dels nins i nines a través d’ajudes econòmiques a les famílies que no puguin fer front a les quotes.